Lityum pil, lityum iyonlarının hareketiyle elektrik enerjisi üreten bir batarya türüdür.
Solar sürücü, güneş enerjisini kullanarak elektrik üretmeye ve bu enerjiyi çeşitli cihazlara aktarmaya yarayan bir sistemdir.
Monokristalin güneş panelleri tek bir silikon kristalinden yapılırken, polikristalin güneş panelleri birden fazla silikon kristalinden yapılır. Monokristalin güneş panelleri polikristalin panellerden daha verimlidir ancak daha pahalıdır.
Perovskit'ler güneş enerjisi dünyasında büyük heyecan yaratan yeni bir malzeme ailesidir. En hızlı büyüyen araştırma alanıdır. Perovskit'ler güneş enerjisinin çalışmasında ince filmler olarak kullanılır, ki bu kendi başına yeni değildir. Özellikleri daha çok ve daha yüksek verimde enerji üretimi sağlar. Laboratuvarda %25'in üzerinde bir verimliliğe ulaşmıştır. Hızlı ve temelde ucuz süreçler kullanılarak plastik, metal veya cam üzerine yerleştirilebilirler.
'Standart' panellere veya filmlere ek olarak, perovskit'ler kısmen yarı saydam paneller yapmak için de uygundur. Bu, güneş pencereleri gibi yeni uygulamalar getiriyor.
Perovskite dayalı güneş panelleri henüz satışta değil. Ancak yakın zamanda pazara girmeleri bekleniyor. Başlangıçta mevcut teknolojilerle hizmet edilemeyen uygulamalarda kullanılabilir.
Güneş panelleri geceleri elektrik üretmez, ancak panellerin yakınında güçlü bir aydınlatma lambası varsa kısmi olarak üretim yapabilir.
Güneş panelleri bulutlu günlerde de elektrik üretecektir, ancak güneşli günlere göre çok daha düşük ve daha az verimli bir olacaktır.
Evet, güneş enerjisi depolanabilir. Evsel, ticari ve şebeke ölçekli sistemlerin tamamında depolama yapmak mümkündür. Burada en önemli unsur depolamaya uygun inverter kullanılması gerekir. Sisteme depolama sağlayan inverterlerin eklenmesiyle de yapılabilir.
Pil teknolojisinde muazzam ilerlemeler ve maliyetlerde düşüşler oldu ve bu da yenilenebilir enerji projelerinde pil depolama uygulamasının artmasına yol açtı. Piller şebeke ölçekli güneş projelerine eklendiğinde, sistemin şebekeye ne kadar ve ne zaman enerji salınacağını kontrol etmesine olanak tanır. Ek olarak, sistem pillerin ne zaman şarj edileceğini kontrol edebilir.
Güneş enerjisi teknolojisini benimsemenin hem sizin hem de çevre için birçok faydası vardır.
Hayır, güneş panelleri çatınıza zarar vermez. Aslında, güneş panelleri çatınızı aşırı güneşten ve yağmurdan korumaya yardımcı olabilir. Güneş panelleri, çatı malzemesine nüfuz etmeyen özel montajlar kullanılarak çatıya monte edilir, bu da delik veya hasarlı kısım olmayacağı anlamına gelir. Çatınızın kurulacak panel sistemine göre statik olarak uygun olması gerekir..
Güneş panelleri kurulumundan önce bilmeniz gereken birkaç şey var:
Çatı türü: Güneş panelleri çoğu çatı türüne kurulabilir, ancak bazıları diğerlerinden daha uygundur. Örneğin, düz çatılar genellikle güneş paneli kurulumu için ideal değildir ve panelleri verimli hale getirmek için daha pahalı kurulumlar gerektirir.
Çatının yönü: Çatının yönü güneş panellerinizin ne kadar verimli çalışacağını belirleyecektir. Türkiye’de, güneye bakan çatılar güneş paneli kurulumu için en uygun olanlardır.
Çatınızın aldığı güneş ışığı miktarı: Çatınız ne kadar fazla güneş ışığı alırsa, güneş panelleriniz o kadar etkili olacaktır.
Çatınızın açısı: Çatınızın açısı da güneş panellerinizin verimini etkiler. Güneş panelleri, maksimum etkinlik için güneş ışınlarına dik bir açıyla monte edilmelidir.
İklim: Güneş panelleri güneşli ve rüzgarlı iklimlerde en iyi şekilde çalışır. Aşırı sıcak verimi düşürür.
İnşaat izinleri: Güneş panellerinin kurulumuna başlamadan önce yerel yetkililerden inşaat izni almanız gerekecektir.
İmar yönetmelikleri: Bölgenizde güneş panellerinin kurulumunu kısıtlayan imar yönetmelikleri olabilir.
Evet, bir güneş enerjisi sistemi kurarak şebekeden bağımsız çalışabilirsiniz. Bunun için batarya depolama sistemi içeren bir tasarım yapmanız gerekir.
Evet, güneş panelleriniz olsa bile yine de elektrik faturaları alırsınız. Bir güneş paneli sistemi kurmak, ödediğiniz miktarda önemli bir azalma sağlayabilir.
Güneş enerjisi sisteminiz, şebekeden tamamen bağımsız çalışmanızı sağlayacak yeterli pil depolama kapasitesine sahipse, elektrik faturalarınızı tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
İnverter, doğru akım (DC) elektriğini alternatif akım (AC) elektriğine dönüştüren bir cihazdır. Ev güneş enerjisi sistemleri, güneş panelleri tarafından üretilen DC elektriğini, evinizdeki farklı cihazlar ve ekipmanlar tarafından kullanılacak AC elektriğine dönüştürmek için invertörler kullanır.
Güneşin konumunu izleyen ve güneş panellerini en iyi açıyla güneşe doğru yöneltmek için hareket ettiren bir cihazdır. Güneş paneli sisteminin üretebileceği elektrik miktarını artırmak için faydalıdır.
Güneş panelleriniz ihtiyacınızdan fazla enerji üretirse, eğer ON GRİD sisteminiz varsa ve herhangi bir limiter kullanmadıysanız fazla elektrik şebekeye geri akacaktır. Şebeke ile mahsuplaşma anlaşması yaptıysanız devlete satabilirisiniz. Eğer sistemde limiter varsa ihtiyacınızdan fazla elektrik üretilmesini engeller. ON GRİD HİBRİT inverteriniz var ve şebeke de bağlıysa kullanılan inverterin özelliklerinden fazla enerjinin üretilmesini opsiyonel olarak ayarlayabilirsiniz. OFF GRİD HİBRİT inverteriniz var ve şebeke de bağlıysa fazla enerji batarya sistemine depolanır ve şebekeye basmaz.
Şebeke ile mahsuplaşma yapılan sistemlerde gerekli izinler alındıktan sonra yapı alan ve statik olarak uygun ise büyütülebilir. Şebeke ile mahsuplaşma yapılmayan sistemlerde yapı alan ve statik olarak uygun ise direk büyütülebilir
Hasarlı paneller verimliliği düşürebilir veya tamamen işlevsiz hale getirebilir. O yüzden güneş panelleri hasar açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Panel temizliğinin yapılması da verim açısından gereklidir. Zamanla biriken katı parçalar, katmanlaşan kirler ve katılaşan sıvı hayvan dışkıları ışığın geçişini engelleyecektir. Çevresel faktörlere bağlı olarak uygun ekipmanlar ile panellerin temizliğinin düzenli periyotlarla yapılması gerekir. Maden ocağı ve harman yakınlarında elbette toz seviyesi daha yüksek olacaktır. Bu şekilde güneş panellerinin ömrü ve verimliliği artırılabilir.
Panelleri temizlemek için öncelikle panel yüzeyine zarar vermemek adına uygun bir temizlik malzemesi kullanılmalıdır. Genellikle temizlik sırasında sadece su ve yumuşak bir fırça kullanmak yeterli olabilir. Katmanlaşmış ve katılaşmış kirleri yumuşatmak için temizleme losyonları kullanılabilir. Güneş paneli temizleme robotu, uzaktan kumanda ile panellerinizi zahmetsizce ve kolayca temizlemenizi sağlar.
Solar invertörler güneş panelinden gelen DC (Doğru akım) gücü en verimli şekilde AC (Alternatif akım) güce çevirmektedir.
Solar invertörler kullanım amaçlarına göre, on-grid ve off-grid (olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Şebekeden bağımsız çalışabilen sistemlere off grid invertör denir.
Off grid invertörler şebeke ile birlikte, şebekeden bağımsız ve batarya yardımı ile enerji depolayarak çalışabilir.
Şebeke elektriği olmayan veya elektrik kesintilerine karşı bağımsız olmak isteyenler için kullanılır.
Off grid sistem kurulumu için güneş paneli, invertör ve batarya gereklidir.
Off grid sistemler genellikle dağ evi, bağ evi, yayla evleri, çiftlikler, karavanlar, yat ve teknelerde tercih edilir.
Evet, enerji depolamak için bataryalar gereklidir.
Genellikle lityum iyon, kurşun-asit ve jel bataryalarla çalışır.
Güneş panellerinden gelen DC enerji, invertere bağlanır ve inverter AC enerji üretir.
Evet, bataryalardaki enerjiyi kullanarak çalışabilirler.
Bataryaların kapasitesine bağlıdır. Bataryalar ne kadar büyükse, o kadar uzun süre enerji sağlar.
Kapasiteleri modele göre değişir; 1 kW'dan 10 kW'a kadar çeşitli seçenekler bulunabilir.
Hayır, genellikle bakımları kolaydır. Sadece düzenli temizlik ve batarya kontrolü gereklidir.
Ev aletleri, aydınlatma, pompalar, TV, bilgisayarlar gibi cihazlar çalıştırılabilir.
Güneş panelleri ve bataryalarla bağlantılı bir şekilde duvara veya zemine monte edilirler.
Çoğu model iç mekan kullanımı için tasarlanmıştır, dış mekan kullanımı için özel koruma gerekebilir.
ç mekan kullanımı için tasarlandıkları için doğrudan yağmur, kar veya aşırı sıcaklıklara dayanıklı değillerdir.
Ortalama 10-15 yıl arası bir ömre sahip olabilirler.
Verimlilikleri %85 ile %95 arasında değişebilir.
Düşük sıcaklıklarda ve yüksek kaliteli kablolarla verimlilik artırılabilir.
Tek fazlı veya üç fazlı modeller mevcuttur.
Evet, güvenlik ve doğru montaj için profesyonel kurulum önerilir.
Evet, doğru boyutlandırılmış bir sistemle bir evin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilir.
Birçok modelde aşırı yük koruması bulunur.
Uzman bir elektrikçi için zor değildir, ancak amatörler için karmaşık olabilir.
Evet, jeneratörler destek enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
Evet, ancak uygun şekilde monte edilmeli ve kullanıcının güvenlik önlemleri alması gerekir.
Sistem büyüklüğüne göre birkaç saatten bir güne kadar sürebilir.
Toplam enerji ihtiyacınıza göre watt cinsinden hesaplanır.
Çoğu modelde kısa devre koruması bulunur.
Batarya kapasitesi dolduğunda enerji azalır veya tükenir.
Genellikle -10°C ile 50°C arasında çalışabilirler.
Sistem büyüklüğüne bağlı olarak değişir, ancak genellikle fazla yer kaplamazlar.
Aşırı sıcaklık verimliliği düşürebilir, bu yüzden serin ortamlarda çalıştırılmalıdır.
Evet, bazı modeller uzaktan izleme ve kontrol özelliklerine sahiptir.
Çok az bakım gerektirir, ancak bataryaların düzenli kontrol edilmesi gerekir.
Genellikle 2-5 yıl arası garanti sunulmaktadır.
Bazı modellerde entegre şarj kontrolörleri bulunur.
Panel kapasitesine ve inverterin maksimum giriş voltajına bağlıdır. Üretici kılavuzlarına göre belirlenir.
Tipik olarak %5 ila %15 arasında enerji kaybı yaşanabilir, bu kayıp inverter verimliliğine bağlıdır.
MPPT (Maximum Power Point Tracking), güneş panellerinin maksimum verimle çalışmasını sağlayan bir teknolojidir.
Aşırı yük koruması, kısa devre koruması, aşırı sıcaklık koruması ve düşük batarya gerilimi koruması gibi güvenlik önlemleri bulunur.
Genellikle hayır, ancak bazı yerlerde büyük sistemler için yerel yönetmeliklere uyulması gerekebilir.
İnverter çalışmayı durdurur ve enerji sağlamak için bataryaların yeniden şarj edilmesi gerekir.
Aşırı sıcaklık durumunda inverter kendini korumaya alabilir, verimliliği düşebilir veya otomatik olarak kapanabilir.
Evet, ancak inverterin gücü ve bataryaların kapasitesi elektrikli araç şarj etmek için yeterli olmalıdır.
Elektrik kesildiğinde, bataryalardaki enerjiyi kullanarak evdeki elektrikli cihazları çalıştırmaya devam eder.
Evet, bazı sistemlerde jeneratörler otomatik başlatma özelliği ile invertere destek sağlayabilir.
Batarya sayısı, enerji ihtiyacınıza ve sistem kapasitesine bağlıdır. Genellikle birden fazla batarya kullanılır.
Genellikle önerilen şarj akımı, akü kapasitesinin %20'u kadar olmalıdır. Seri bağlantılı aküler de akülerin voltajı artarken, kapasite (Ah) değiştirmez. Paralel bağlı akü sistemlerinde, her akü aynı voltaj seviyesine sahip olur, ancak kapasite (Ah) toplamda artar.
Örnek: 6.2 kW invertere 4 adet 100 amper akü bağlandığında şarj akımı kaç olmalıdır?
6.2 inverter 48 v batarya gücü ile çalışır. 4 adet 100 amper akü birbirine seri bağlanmalıdır. Seri de akım değeri sabit olduğu için şarj akımı 20 amper olmalıdır.
Örnek: 4.2 invertere 4 adet 150 amper akü bağlandığında şarj akımı kaç olmalıdır?
Cevap: 4.2 inverter 24 v batarya gücü ile çalışır. 4 adet 150 amper akü birbirine iki seri iki paralel olarak bağlanır. Bu durumda paralel de akım değeri toplanacağı için şarj akımı 60 amper olur.
Hayır, jel aküler su veya asit eklemeye ihtiyaç duymaz
Jel akü kullanırken, uygun şarj cihazı kullanmak, uygun şarj akımını ayarlamak, aşırı deşarjdan kaçınmak, doğru sıcaklık aralığında saklamak ve düzenli kontroller yapmak önemlidir
Akü montajında, kutupların doğru şekilde bağlanması, bağlantı noktalarının gevşek
olmaması inverterin çalışma voltajına uygun şekilde bağlanması ve inverter üzerinden akü
ayarı yapılmalıdır
kalıcı kapasite kaybına neden olabilir.
Tam şarjlı bir şekilde serin ve kuru bir yerde depolan
Farklı akü türleri ve farklı amperdeki aküler arasındaki şarj- deşarj, şarj akımı özellikleri uyumlu olması gerekir; aksi takdirde performans kaybı yaşanabilir. Aynı marka akülerin kullanılmasını tavsiye ederiz.
Solinved Jel Aküler için önerilen bulk şarj voltajı maksimum 14.4 voltajdır. Float şarj voltajı ise 13.5V- 13.8V arasında olmalıdır
İdeal çalışma sıcaklığı 20°C- 25°C arasındadır.
Solinved Jel Aküler şarjda -10°C ile 55°C arasındaki sıcaklıklarda, deşarjda -10°C ile 55°C arasında çalışabilir
Aküyü yüzde yüz kapasitede şarj-deşarj edildiğinde 450 cycle, yüzde 50 kapasitede şarj-deşarj edildiğinde 1000 cycle süresi vardır.
Şişme tespit edildiğinde akü kullanılmamalıdır. Akü, güvenli bir şekilde yerinden çıkarılmalı ve akünün teknik servisine danışılmalıdır.
Jel akü kapasitesi, amper-saat (Ah) cinsinden ifade edilir. Kapasite, akünün sağladığı toplam enerji miktarını gösterir ve genellikle akünün üzerindeki etikette belirtilir.
Jel aküler, güneş enerjisi sistemleri, UPS sistemlerde güç sistemlerinde yaygın olarak kullanılır.
Sülfatlaşma, jel aküdeki kurşun elektrotların yüzeyinde kurşun sülfat kristallerinin birikmesi sürecidir. Bu durum, akünün aşırı deşarjı veya yetersiz şarj koşulları altında meydana gelir.
Desülfatlaşma, aküde biriken kurşun sülfat kristallerinin çözülmesi ve elektrot yüzeylerinin temizlenmesi sürecidir. Bu işlem, akünün kapasitesini ve performansını geri kazandırır, bu nedenle akünün ömrünü uzatmak için önemlidir
Deye inverterler dahili akım trafosu veya haricen smart meter kullanılarak öztüketim yapılabilir.
Deye invertörün bağlantılarını yapılır ve içindeki ayarları doğru şekilde seçilir. İnvertör ekranında üretim az görünüyor ve PV panellerden gelen enerji yeterli ise yük tarafında güç artırılarak üretimin artıp artmadığına bakılır. Üretim artıyorsa öztüketim doğru yapılmıştır ve deye invertör tüketim kadar üretim yapıyor demektir
Deye invertörler Eastron ve Chint marka smart meter ile kullanılabilir.
Deye inverterler kurulum yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl Deye garantisi içerisindedir. Garanti süresi satın alım sırasında ekstra 5 yıl daha uzatılabilir.
Deye invertörleri kutu içeriğinden çıkan wifi çubuğu ile uzaktan izleyebilirsiniz. Deye Cloud sitesinden veya uygulamasından kaydolmanız ve wifi çubuğunu kaydetmeniz gerekmektedir.
İnvertöre takılan wifi çubuğunun üzerinde yeşil ışık sabit yanmıyorsa internete bağlanmamış demektir. Uygulama üzerinden wifi konfigürasyonu yapılması gerekir. Bağlantıda sorun yaşarsanız wifi çubuğu üzerinde resetleme düğmesine
Deye invertör wifi üzerinden bilgileri iletmesi ve sistemde aktif gözükmesi süre almaktadır. Tüm ışıklar sabit yanıyorsa bilgileri aktaracaktır.
Deye invertörler batarya haberleşmesi için CAN haberleşme protokolünü kullanır.
Deye hibrit invertörlere BMS içermeyen lityum veya jel akü bağlanabilir. Bu durumda batarya şarj voltajları ve akımlarını doğru girmek gerekir. Şebeke olan yerlerde batarya olmadan invertör PV panellerden yükleri besleyebilir. Bunun için batarya ayarları kısmından “No batt” seçeneği seçilmelidir
Deye invertörlerde GEN klemensinin birçok işlevi vardır. Bu klemense jeneratör bağlanabildiği gibi on-grid string invertör de bağlanabilir ve yedek güç sağlanabilir.
On-grid invertör bağlandığında deye invertör kendi klemensine voltaj gönderip invertörü aktif eder. GEN portu aynı zamanda “Smart Load” girişi olarak da kullanılabilir. Üretilen enerji fazla geldiğinde smart load kısmına bağlanan depo su ısıtıcıları aktif olabilir ve fazla enerji ısı enerjisi olarak depolanabilir
Deye invertörler monofaz olanlarda 16 adede kadar, trifaz olanlarda 10 adede kadar paralel bağlantı özelliği vardır.
Deye invertör uyarı kodları LCD ekran üstünde “W” ile başlar. Yanında yazan koda göre uyarı ayrıntısını öğrenmek gerekir. Ekranda “F” ile başlayan kod göründüğünde hata kodlarını ifade eder. İnvertör “F” hata kodunda çıkış vermez. Çalışması için sistemdeki sorunun giderilmesi gerekir.
İnvertör dahili fan algılama arızasıdır. İnvertör dahili fanın çalışmadığını tespit ettikten sonra invertörde yüksek sıcaklık oluşuyorsa teknik destekle iletişime geçiniz.
Şebeke üç fazında faz sırası hatasıdır. Lütfen güç şebekesinin üç fazının ABC sırasını tekrar kontrol edin veya LCD'deki faz sırası ayarını değiştirin.
Şebeke üç fazında faz sırası hatasıdır. Lütfen güç şebekesinin üç fazının ABC sırasını tekrar kontrol edin veya LCD'deki faz sırası ayarını değiştirin.
Harici sayaç ile iletişim hatasıdır. Harici ölçüm cihazının iletişim kablosunu ve baud hızını test edin.
Akım trafosu yanlış yön uyarısıdır. Lütfen akım trafosunun yönünü değiştirin
İnvertör harici fan algılama arızasıdır. İnvertör harici fanın çalışmadığını tespit ettikten sonra invertörde yüksek sıcaklık oluşuyorsa teknik destekle iletişime geçiniz.
BMS haberleşmesinde anormallik uyarısıdır. Batarya haberleşmesini kontrol edin.
Paralel iletişim bağlantısının kalitesi iyi değildir, iletişim var ancak bilgi kaybı vardır. Sürücünün her bir iletişim portunun çevirme kodunun 'AÇIK' olup olmadığını kontrol edin. İnverterin doğrudan paralel iletişim hattının uzunluğunun çok uzun olup olmadığını kontrol edin, uzunluk 5M'den fazla olmamalıdır. İletişim hattının diğer güçlü elektrik kablolarıyla aynı boru hattında olmaması gerekir, iletişim hattının ayrı bir boru hattından geçmesi gerekir
Paralel iletişim bağlantısının kalitesi iyi değildir, iletişim var ancak bilgi kaybı vardır. Sürücünün her bir iletişim portunun çevirme kodunun 'AÇIK' olup olmadığını kontrol edin. İnverterin doğrudan paralel iletişim hattının uzunluğunun çok uzun olup olmadığını kontrol edin, uzunluk 5M'den fazla olmamalıdır. İletişim hattının diğer güçlü elektrik kablolarıyla aynı boru hattında olmaması gerekir, iletişim hattının ayrı bir boru hattından geçmesi gerekir
PV girişi ters bağlantı hatasıdır. PV anahtarını derhal kapatın ve pozitif ve negatif kabloların ters çevrilip çevrilmediğini kontrol edin.
Yardımcı mikrodenetleyici hatasıdır. Akü voltajı (giriş rölesinden sonra) örnekleme hatasından kaynaklanabilir. Bu hatayı gidermek için Yardımcı mikrodenetleyici yazılımını yükseltin veya akü voltajı örnekleme devresini kontrol edin. Sorun çözülemezse teknik destek ile iletişime geçin.
DC/DC yumuşak başlatma hatasıdır. Yeniden başlatmadan sonra kurtarılamazsa veya birden çok kez meydana gelirse teknik destek ile iletişime geçin.
Röle hatasıdır. İnvertör trifaz ise back up çıkışındaki nötr ile toprak bağlantısını birleştirin. Sorun çözülemezse teknik destek ile iletişime geçin.
Röle hatasıdır. İnvertör trifaz ise back up çıkışındaki nötr ile toprak bağlantısını birleştirin. Sorun çözülemezse teknik destek ile iletişime geçin.
Şebeke kodu değiştirme veya sistem çalışma modu değiştirme hatasıdır. Ekran üzerinden doğru şebeke kodunu ve faz sırasını seçtiğinize emin olunuz. Çalışma modu değişikliğinde sistemde sorun yoksa invertör hatadan çıkacaktır. Hatada kalırsa DC ve AC anahtarları ayırıp invertörü yeniden başlatınız.
AC aşırı akım hatasıdır. İnvertör aşırı yük durumunda veya şebeke tarafındaki ciddi bozulmalarda F15 hatası verir. Deye invertörü yeniden başlatınca hata kodu ekrandan silinmiyorsa teknik destek ile iletişime geçin.
Kaçak akım hatasıdır. İnvertörde güvensizliğe neden olabilecek yüksek bir kaçak akım tespit etmiştir. Sahadaki PV kablosunun toprağa izole edilip edilmediğini kontrol edin. İnvertörün doğru şekilde monte edilip edilmediğini kontrol edin.
PV panelden aşırı akım hatasıdır. PV modül akım değerlerini kontrol edin
AC bypass aşırı akım hatasıdır. On-Grid modunda, güç şebekesi dalga formunda anlık bozulma, faz tersine dönmesi veya büyük darbe yüklerinin ani bağlantısı olabilir. Şebeke voltaj kalitesini kontrol edin
DC donanım aşırı akım hatasıdır. İnvertörün PV panel ve batarya bağlantılarını kontrol edin. Yeni başlatmalarda fazla yük varsa, yükü azaltıp tekrar başlatın.
Acil durdurma hatasıdır. Devam ederse teknik destek ile iletişime geçin.
AC kaçak akımının geçici hatasıdır. Bu hata güvenlik nedenlerinden dolayıdır. İnvertörde kaçağa neden olabilecek yüksek bir kaçak akım tespit etmiştir. Sahadaki PV kablosunun kopuk olup olmadığını kontrol edin. İnverterin düzgün monte edilip edilmediğini kontrol edin
DC izolasyon arızasıdır. Sahadaki PV kablosunun Toprak bağlantısına izole edilmesinde sorun olup olmadığını kontrol edin. İnverterin düzgün monte edilip edilmediğini kontrol edin. Sistemi 2-3 kere yeniden başlatın.
DC barasında dengesizlik. Seri elektrolitik kondansatörler arasındaki gerilim farkı 100V'u aştığında, bu arıza rapor edilir. Çözümü için dengesiz yükü azaltın.
Paralel haberleşme hatasıdır. Paralel talimatlarına göre istenen işlevi ayarlayın, master/slave adresini ve diğer ayarları belirleyin. İletişim kablosunun düzgün bağlandığına emin olun.
Aşırı akım arızasıdır. Back-up tarafındaki yükleri azaltın.
Şebeke hattı bağlı değil. Şebekenin bağlı ve sigortasının bağlı olduğuna emin olun.
İnvertörde paralel bağlantıyı engelleyen bir durum mevcuttur. Paralel ayarlarını ve yazılım kontrolünü yapınız.
Batarya invertör arasında BMS haberleşme hatasıdır. Batarya BMS kablosu ile inverter arasındaki bağlantıyı kontrol edin. Lityum pil ayarlarını ve inverter ayarlarını kontrol edin. Batarya değişimi ile hala çalışmıyorsa, inverterin BMS iletişim devresini kontrol edin.
5100 aküler can , rs485 haberleşme portuna sahip inverterler ile uyumludur. Ayrıca 5100 aküler bms haberleşmesi olmadan da çalışma özelliğine sahiptir
SOL5100 aküler 8 adet seri ve 8 adet paralel bağlantıyı destekler. SOL5100LV olan aküler seri bağlantıyı kabul etmez sadece 8 adet e kadar paralel bağlantı yapılabilir.
Evet çalışır . Şarj kontrol cihazınızın voltaj ayarları yapılırsa batarya bms haberleşmesiz şekilde çalışır.
-Solinved 5100 üzerinde bulunan switch ayarlarının doğru konfigüre edilmediği durumlarda fault durumuna düşer. Akü switch ayarları manuel e göre kontrol edilmeli ve yenıden ayarlanmalıdır.
5100 akülerin Bulk Voltajı 54.8, Float voltajı ise 54.4 dür. İnverter parametre ayarları doğru ayarlanmadığı durumlarda aşırı şarjdan kaynaklı olarak bataryanın bms sistemi aküyü korumaya alır.
Bu durumda aküler kapatılıp inverterden paneller sökülür. Aküler tekrardan uyandırılır ve cihazda sadece bataryadan çıkış alınır. Minimum 30 dk boyunca bataryalar deşarj edilir. Daha sonrası panel bağlantısı yapılıp sistem aktif edilir.
SOL5100 10 yıl, SOL5100LV 5 yıl, SOL25.6 5 yıl, SOL12.8 5 yıl
Solinved aküler dik şekilde ve yatık şekilde koyulabilir. 2 adete kadar duvara asılabilir.
SOL5100 aküler 42 kg ağırlığındadır.
Solinved 5100 ve 5100LV aküler ortam içi kullanıma uygundur. Dış ortama uygun değildir.
SOL5100 VE SOL5100LV aküler 0 ile 45 derece hava sıcaklıgı arasında çalışmaya uygundur. Bu derece arasında olmayan hava sıcaklığı durumlarında bataryalar şarj ve deşarj yapmayacaktır.
6000 cycle döngüye sahiptir.
SW1 switcihi bataryanın rs485 veya Can haberleşmesini hangisini seçileceğini belirler.
Akünün seri mi, paralel mi ve master/slave olmasını belirler.
Akünün kaçıncı sırada olduğunu ve sistemde kaç akü kullanıldığını belirler.
Can veya RS485 haberleşen İnverterin Bms bacak numrasına göre ayarlanacağını belirler.
Solis inverterler haricen smart meter ile kullanılarak öztüketim yapmayı sağlar. Solis inverterler öztüketimi Smart meter veya EPM cihazları ile yapmaktadır
Solis İnverterler Acrel ve Eastron marka ile beraber çalışabilir.
Solis inverterler kurulum yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl Solis garantisi içerisindedir. Garanti süresi satın alım sırasında ekstra uzatılabilir.
Solis string inverterler iç tüketim ihtiyacını güneş panelinden karşılamaktadır.
Solis inverterler iç tüketimi inverter gücüne göre değişebilir ancak 200 ile 400 watt arasında değişebilir
Solis inverterler öztüketimi Smart meter veya EPM cihazları ile yapmaktadır.
İnverterin dogru konfigüre edildiğinde inverter üzerinde bulunan operatıon lambası yeşil renk olarak yanar ve ekran üzerinde üretimden hemen sonra LİM BY EPM şeklinde yazısı çıkar. Bu yazı bize inverterin meter ile haberleştiğini ve orada okunan değere göre üretim yaptığını temsil eder.
Solis string inverterler öztüketim yaparken 2 mod kullanır; 1. Mod minimum kw a göre üretim yapar. 2. Mod ise ortalama fazlardakı kw a göre üretim yapar.
Single Phase String inverterler öztüketim yaparken smart meter üzerinden okuduğu değere göre üretir
İnverterin kurulumunun doğru olunduğundan eminsek ve inverter üzerinde LİM BY EPM YAZISI çıkmasına rağmen üretim yapmıyorsa. Yükleri besleyen fazlarda dengesizlik olmuş olabilir. Pens ampermetre ile baktığımızda fazlardan birinde amper çekmediği tespit edilirse; inverter üretim yapamayacaktır. İnverter minimum faza göre üretim ayarlandığı için en düşük Fazdaki çekilen Kw ı baz alır ve şebekeye kaçırmamak için üretimini kısıtlar.
Solis inverterler Solis Cloud uygulaması üstünden uzaktan izlemeye uygundur. Uzaktan izleme yapılabilmesi için haricen Wifi datalogger invertere takılması gerekir.
Solis datalogger üzerindeki yeşil ışık dataloggerın internet bağlantısını temsil eder. Yanıp sönen yeşil lamba bölgedeki modeme bağlanmaya çalıştığını, sabit yanan yeşil lamba ise bölgedeki wifi ağına bağlantısının başarılı olduğunu ifade eder.
Solis datalogger üzerindeki turuncu ışık dataloggerın inverter bağlantısını temsil eder. Yanıp sönen turuncu lamba bağlı olduğu inverterle haberleşmeye çalıştığını , sabit yanan turuncu lamba ise inverter haberleşme bağlantısının başarılı olduğunu ifade eder.
Solis inverterler PV kutup korumasına sahip bir üründür. Artı ve Eksi kutuplarının yönü kontrol edilerek tekrardan bağlantı yapılabilir.
Solis datalogger bağlantısı yapıldıktan ortalama 30 dk sonra Solis Cloud üzerine verileri aktarır.
UN-G-V01 hatası düşük şebeke voltajını temsil eder. Ölçü aleti ile ölçümlerin yapılması gerekir. 200 ile 240 Vac arasında çalışmaya uygundur.
OV-G-V01 hatası yüksek şebeke voltajını temsil eder. Ölçü aleti ile ölçümlerin yapılması gerekir. 200 ile 240 Vac arasında çalışmaya uygundur.
NO-Grid hatası invertere gelen şebeke elektriğinin olmadığını ifade eder.
İnverter ile epm veya smart meter arasındaki haberleşme bağlantısının koptuğu veya anormal durumunu ifade eder.
Solis Hybrid İnverterler CAN bms haberleşmesini kullanır.
Solis Hybrid inverter üzerinde batarya kullanımın ayarlanacağı program menüsü vardır.
Solis Hybrid İnverterler dış ortama kurulum yapılabilir. İnverterlere göre IP sınıfı değişmektedir. Genelde IP65 veya IP66 koruma sınıfına sahiptir.
Evet Low Voltage serilerinde Use modunda Bms haberleşmesi olmadan çalışma özelliği vardır.
Evet bazı serilerinde Gen Port sayesinde haricen jeneratör bağlantısı yapılabilir.
Solis Hybrid İnverterler paralel yapma özelliğine sahiptir. Paralel sayısı inverter modeline göre değişebilir
Solis inverterlerin kurulum esnasında bu sıkıntılarla karşılaşan müşterilerimize teknik servisimiz ürün garantisi bozulmadan yardımcı olmaktadır.
Solis garanti kapsamı kurulum tarihinden itibaren başlamaktadır. Bu konu da garanti tarihinin güncellenmesi gerekir. Bu talepte bulunacak müşterilerin; alındıgı tarih ve inverter seri numarası belli olan yasal faturasını , beyanı ile beraber şu mail adresine ([email protected]) göndermelidir
Solinved markasına ait 3 çeşit sürücü bulunmaktadır. 3x380Vac, 3x220Vac, 1x220Vac.
Kondansatörlü motorlar genelde 1x220Vac inputla çalışan motorlardır. Bunu tam
anlayabilmek için, ölçü aletinin buzzer konumda veya ohm konumunda motordan gelen
kablonun dirençleri ölçülmesi gerekir.
Ölçüm sonuçlarında eğer kablo arasındaki ohm değerleri birbirinden farklı ise o
motor 1x220 ana sargı ve yardımcı sargıdan oluşmaktadır.
Ölçüm sonuçları eğer kablo arasındaki ohm değerleri birbiriyle aynı ise o motor 3
aynı sargıdan oluşmaktadır. Motor Etiketine göre yıldız ve üçgen bağlantısı kontrol
edilmelidir.
1x220 olan sürücülerde eger ki motorda kondasator takılı ve faz ve nötr seklinde iki kablo geliyorsa ; sürücünün U klemensine ana sargı bacagı olan faz kablosunu , W olan klemense de Nötr bacağını takabılırsınız. Sürücünün V klemensi boşta kalabilir
Solinved 1x220Vac sürücüleri sag tarafında etikette SS2 yazar, 3x220Vac olan sürücülerde S2 olarak yazar.
Solinved markasına ait 3 çeşit sürücü bulunmaktadır. 3x380Vac, 3x220Vac, 1x220Vac.
3x380Vac çıkışa sahip olan sürücüler 250Vdc ile uyanır.550Vdc minimum voltaj ile çalışır. 750Vdc voltaj ise sürücüye bir dizide verebileceğimiz maksimum voltajdır.
550W Açık devre voltajı 50Vdc olan paneli baz alırsak 3x380 olan sürücülerde bir dizide maksimum 15 panel minimum 13 panel girebiliriz.
1x220Vac ve 3x220Vac çıkışa sahip olan sürücüler 180Vdc ile uyanır. 330Vdc minimum voltaj ile çalışır. 400Vdc ise sürücüye bir dizide verebileceğimiz maksimum voltajdır.
550W Açık devre voltajı 50Vdc olan paneli baz alırsak 1x220Vac ve 3x220Vac olan sürücülerde bir dizide maksimum 8 panel minimum 7 panel girebiliriz.
Sürücüler içinde bulunan termik sürücü sıcaklığını algılar. Sürücünün çok ısındığı durumlarda bu hata ile karşılaşılmaktadır. Ortam sıcaklığı ve pano içerisi sıcaklık da burada etkili faktördür.
Solinved sürücülere haricen satılan modül ile uzaktan çalıştırma durdurma, uzaktan parametre değişimi ve anlık verileri görüntüleme mümkündür.
Solinved sürücüler şebeke enerjisi ile beraber hybrid bir şekilde çalışabilir
Panel voltajının, şebeke voltajının dc görüntüsünün üstünde kalması durumunda sürücü ana besleme kaynağını panel olarak algılar.
Panelden gelen voltaj, güneş olduğu sürece aynı kalır. Ancak güneş açısı düştükçe panelden çekilen akım bu oranda azalır. Sürücü yeterli akımı çekemediği için güneş açısı düştükçe frekansı bu oranda düşürmektedir.
Normal şartlarda şebeke trafosundan gelen voltaj bölgesel bir düşme yoksa trafodan gelen enerji yeterli voltaja sahipse sürücü ekstra parametre ayarı gerekmeksizin şebekeyi devreye alır.
Bölgede trafodan gelen voltajda dengesizlik ve kayıp varsa sürücü şebekeyi devreye almaz. Bu durumda sürücü üzerinde parametre ayarı yapılarak bu sorun çözülecektir.
Sürücüler öncelik güç kaynağını (yeterli panel voltajı varsa) her zaman panelden akım çekerek karşılar. Akşam ve sabah saatlerinde açı düşüp panelden tam üretmediği zamanlarda şebekeden ufak ufak akım çekmeye başlar. Bu sayede sürücü 7/24 aynı verimle çalışmış olur.
Güneşin kaybolduğu gece saatlerinde ise motorun çektiği akım kadar sürücü şebekeden çeker.
Bu konu da çok fazla etken olabileceği gibi çalışmasında sorun olmayan ve yeterli voltajda çalışan bir sürücü için şu yorum yapılabilir.
Bilindiği üzere sulama yapılan bölgeler genelde kırsal alanlar ve tozlu kirli ortamlar olabiliyor. Zaman içerisinde hiç temizlenmeyen panel camları güneş açısını panel hücrelerine tam iletemeyip . Panel camında biriken toz ve pislikler bir nevi direnç görevi üstleniyor.
İlk kurulumda bölge de sıcaklık oranları düşükken yaz ortasında ister istemez bölge sıcaklığı daha da yükseleceğinden dolayı panel performansını olumsuz etkileyebilir
Pano üzerinde yapılan gevşek bağlantılar zaman içinde yıpranıp, yüzüksüz ve pabuçsuz düzgün olmayan izolasyon hataları, daha fazla akım çekerek sürücüyü olumsuz etkiler
Zaman içerisinde artan gölge boyu panellerin zamanla az güneş almasından kaynaklı sulama saatlerini düşürebilir.
Bu gibi durumlar sürücü çalışma performansını olumsuz etkileyebilir.
Öncelikle 04 arızası panel voltajının yüksek olduğu durumlarda karşılaşılır. Bu uyarı kodu sürücünün nominal voltajları aştığını ve müdahale edilmezse sürücü üzerinde zarar verebileceğini temsil eder. Ciddi bir hatadır.
Bu hata genelde 3PH sürücülerde 750Vdc geçen , 1PH sürücülerde 400Vdc geçen kullanıcılarda görülüyor.
Panel spect verilerinde yazan voltaj değerleri genel olarak %10 tolere ile çalışır. Paneller çok soğuk ortamlarda Voltaj değerlerini yükseltir. Çok sıcak ortamlarda düşürür. Bu değerlere göre sabah saatlerinde soğuk bölgelerde voltajın anormal yükselmesi nedeni ile sürücüler bu arızayı verebilir.
Bu durumda panelden gelen voltaj değerleri kontrol edilip duruma göre panel sayısı azaltılmalıdır.
Sürücü üzerinde DI3 ve Com girişleri şamandıra kontağıdır. Kuru kontak bir şamandıra ile deponuzdaki su seviyesine göre sürücüyü çalışmasını durdurabilirsiniz.
Solinved sürücü panosunda pano havalandırması için fan sistemi, kapak üzerinde bulunan pako şalter ile çalıştırıp durdurma switchi, pano kapağı üzerinde bulunan lamba sayesinde çalışıp çalışmadığı bilgisi, pano içinde bulunan Dc diyotu ile şebekeli bölgelerde panel verimi tamamını kullanma imkanı , bağlantılar kolaylık sağlaması için klemens grubu , pano askı aparatları , DC sigortalar bulunmaktadır.
Solinved sürücüleri kurulumda kullanıcı hatasından kaynaklı bir durum yoksa 2 yıl boyunca Solinved firmasının garantisindedir.
Kullanıcı bu durumda motoruna giden amper değerini ölçmelidir. Ölçüm sonucuna göre sürücü start aldıktan itibaren motorun nomınal amper değerini aşıp sürekli olarak amper yükseliyorsa; Bu durumda yüksek ihtimalle kuyu içerisinde bulunan motor pompası tıkanmış ve motor fanını döndüremediği için sargılarına yükleniyordur.
Bu durumda eğer ki sürücü parametrelerinden motor koruma parametreleri girilmediyse motor sargılarına zarar verebilir.
Eror 38 motordan kaynaklı bir hatadır. Fazlardan birisinin toprağa temas etmesi durumunda bu hatayla karşılaşılır. Genelde Motor ek yerinden kaynaklı bir hata olabilir. En kötü durum motor iç sargısının motor gövdesine değmesi durumudur. Bu durumda bır bobinajcıya motorun gösterilmesi gerekir
Eror 34 Aşırı akım hatasından kaynaklıdır. Motor tarafında akım değerlerinden anormal bir artış olursa bu hataya düşebilir
Eror 10 hatası sürücü sağ etiketinde bulunan output akımını aştığını durumlarda karşılaşılan hatadır. Sürücü çıkış akımı aşmasının nedeni motorun güç değerinden aşağı bir sürücü kullanıldığı durumlarda, su kuyusunun çok derın olduğu sahalarda
karşılaşılmaktadır.
Müşteri talebıne göre parametre ayarlarından hedef frekans düşürülerek hataya düşme ıhtımalı azaltılabilir veya motor kw sından daha güçlü bir sürücü temin edilebilir.
Sürücü üzerinde potansiyometre ayarı yapılmazsa işlev görmez. Ayarı P0004-2 yapılarak ayarlanır. Hedef frekans değerini manuel olarak kontrol etmeyi sağlar .
Parametre ayarlarından P1016-0 ayarlayarak yapılabilir.
Parametre ayarlarından P1023-0 ayarlayarak yapılabilir.
Parametre ayarlarından P2029 ayarlanabilir.
Hata kodları invertörün ana ekranında uyarı sesiyle beraber yanıp söner. Hata kodunun numarası bize invertörün uyarı ve arıza durumunu ifade eder. Arıza tespiti açısından bu hata kodunu bilmek önemlidir
Sistemde çalışma voltajı ve akımlarına uymayan bir durum olduğunda invertör çıkış vermeyecektir. Akıllı invertör arıza durumuna geçtiğinde de çıkışı kesebilir. Bu arıza koduna göre hatanın kaynağını bulabilirsiniz.
Akıllı invertörlerde 01 hatası fan ile ilgili bir sorun olduğunu gösterir. Burada öncelikle fanların iç plastiklere sürterek dönüşü engellemediğini teyit ediniz. İnvertör anlık olarak hataya düşmüş olabilir. Bunun için invertörde şebeke, PV panel ve batarya bağlantısını sökün. Kondansatörlerin boşalması için 5 dk bekledikten sonra sadece bataryadan çalıştırın. Eğer cihaz sadece bataryadan da hata verirse invertörde fan veya fan sensörleri bozulmuş olabilir, invertörün teknik servise gelmesi gerekir.
Akıllı invertörde 02 hata kodu yandığında, invertörün iç sıcaklığı yükselmiş demektir. İnvertörün sıcak yerde kalmadığından ve yeterince havalanabildiğinden emin olun. Yükleri ve şarjı azaltarak iç komponentlerin sıcaklığının azalmasını bekleyin. Cihaz iç sıcaklığı güvenli seviyeye geldiğinde cihaz çıkış vermeye devam edecektir. İnvertörün aşırı sıcaklık hatasından sonra otomatik başlaması için 07. Parametreyi LfE olarak ayarlayın.
İnvertörde 03 hata kodu batarya voltajının çalışma aralığından yüksek olduğunu ifade eder. 24V olarak çalışan bir invertöre 48V girilmiş olabilir. Bataryalardaki bozukluktan kaynaklı voltaj aşırı yükselmiş olabilir. Batarya voltajı çalışma aralığında olduğunda cihaz normal olarak çalışmaya devam eder.
İnvertörde 04 hata kodu batarya voltajının çalışma aralığı altında olduğunu ifade eder. İnvertöre bağlı batarya voltajı yük altında voltajı azaldıkça invertör kesme voltajına yakın iken 04 uyarısı verir. Akü deşarjı devam ederse cihaz çıkışı kesecektir. Bu uyarının gitmesi için bataryaları şarj edin.
İnvertör çıkışında kısa devre mevcut veya iç komponentlerde aşırı ısınma var. İnvertörün kasasından sıcaklığı kontrol edin. Cihaz ısındıysa yükleri ve şarjı durdurarak soğumasını bekleyin. Çıkışta kısa devre olduğunu kontrol etmek için, yükleri beslediğiniz invertör çıkışından kabloları çıkarıp invertör çıkışını tekrar açın. Cihaz 05 arızasından çıkmazsa teknik servise gelmesi gerekir.
İnvertör çıkış voltajı yüksek arızası için çıkışta voltajı klemenslerden ölçün anormallik olup olmadığına bakın. Anormallik varsa invertör anlık olarak hataya düşmüş olabilir. Bunun için invertörde şebeke, PV panel ve batarya bağlantısını sökün. Kondansatörlerin boşalması için 5 dk bekledikten sonra sadece bataryadan çalıştırın. Eğer cihaz sadece bataryadan da hata verirse invertörün teknik servise gelmesi gerekir.
İnvertör çıkış gücü nominal gücüne yaklaştığında 07 uyarısı verir. Güç artırımı devam ederse invertör çıkışı keser. Akıllı invertörlerde şebeke olsa dahi kendi gücü kadar çıkış alınabilir. İnvertör aşırı yük hatasına girdiğinde ve invertör çıkışı kestiğinde yükleri azaltın. Sonrasında cihazın çıkışını yanında bulunan anahtardan kapatıp açın. İnvertörün aşırı yük hatasından sonra otomatik başlaması için 06. Parametreyi LFE olarak ayarlayın. Cihaz otomatik olarak yükleri beslemeye devam edecektir
İnvertör bara voltajı yüksek hatası aldığınızda varsa şebekeden ve panelden gelen voltajların güvenli sınırlar içinde olduğunu kontrol edin. Şebeke tarafında dalgalanma varsa bundan kaynaklı da invertör hata vermiş olabilir. Voltaj seviyelerinde özellikle de şebeke tarafında sorun yoksa invertör anlık olarak hataya düşmüş olabilir. Bunun için invertörde şebeke, PV panel ve batarya bağlantısını sökün. Kondansatörlerin boşalması için 5 dk bekledikten sonra sadece bataryadan çalıştırın. Eğer cihaz sadece bataryadan da hata verirse invertörün teknik servise gelmesi gerekir
Bara yumuşak başlatma hatası invertörün iç komponentlerindeki arızadan dolayı cihazın kendini başlatamamasını ifade eder. İnvertör kendini başlatırken bu hataya anlık düşmüş olabilir. Bunun için invertörde şebeke, PV panel ve batarya bağlantısını sökün. Kondansatörlerin boşalması için 5 dk bekledikten sonra sadece bataryadan çalıştırın. Eğer cihaz sadece bataryadan da hata verirse invertörün teknik servise gelmesi gerekir.
İnvertör ekranında bu hata kodlarından biri çıktıysa, bara voltajının düşmesinden veya çıkışta dengesiz voltaj-akımdan kaynaklı olabilir. İnvertör bu hataya anlık düşmüş olabilir. İnvertör çıkışını açıp kapatın. Sorun çözülmezse invertördeki şebeke, PV panel ve batarya bağlantısını sökün. Kondansatörlerin boşalması için 5 dk bekledikten sonra sadece bataryadan çalıştırın. Eğer cihaz sadece bataryadan da hata verirse invertörün teknik servise gelmesi gerekir.
İnvertörünüz bu hatayı verdiğinde PV panel tarafındaki voltaj maksimum değerin üstüne çıkmış demektir. Pv panel dizisinin açık devre voltajını kontrol edelim etiket değerinden yüksek ise diziden panel azaltarak bağlayalım. Soğuk havalarda PV panel voltajı yükselir sistem tasarımı yaparken buna dikkat etmek gerekir. Örneğin, 450V maksimum MPPT değeri olan invertör ile sıcak dönemde kurulum yaparken Voc:50V olan PV panellerden daha az voltaj geleceğinden 10 adet bağlanırsa, voltaj yükselmelerinde cihaz hata verir ve iç komponentlerine zarar verebilir. Bu sistemde maksimum 9 panel kullanılması gerekir.
İnvertörün PV panellerden kullanabileceği güç yetersiz geliyor. Sistemde batarya voltajı düştüyse veya batarya bağlı değilse, invertör çıkış gücünü PV panellerden sağlayacaktır. PV paneller özellikle demeraj akımı olan yükleri beslerken yükleri beslemekte zorluk çekebilir ve gücü yetiştiremez. Bu durumda yükler aşamalı şekilde açılabilir. Yük artırmak için güneş ışığı gücünü artırması beklenebilir. Sabah ve akşam saatlerinde güneş enerjisindeki azalmadan kaynaklı 15 uyarısı alınabilir.
Batarya bağlantısı bulunmama uyarısı, batarya bağlanmadığında invertör ekranında gözükür. Batarya bağlı olduğu halde bu uyarıyı alıyorsanız batarya voltajınız çok düşmüş demektir. Bağlanabilmesi için voltajın yükselmesi için bataryanın sistemden ayrılarak kendini toplaması beklenebilir veya şarj edilebilir. Lityum bataryanız varsa kendi iç BMS modülü bağlantıyı kesmiş olabilir. Bataryaların hatada olup olmadığını kontrol edin. İnvertör veya batarya ekranında bu uyarı esnasında gözüken değer yanlış olabilir. Batarya voltaj ölçümlerinin klemens üzerinde ölçü aletiyle yapılması gerekir.
İnvertörde parametre ekranına girmek için önden bakıldığında sağda bulunan Enter tuşuna uzun basarak menüye girebilir. Burada aşağı yukarı tuşlarla değişiklik yapılacak parametreye girilebilir.
İnvertörde 01 parametresi çıkış kaynak önceliğini belirler. Buradaki S:Solar U:Şebeke b:Bataryayı temsil eder. Bu parametre USb olduğunda Şebeke yüklere öncelikli güç sağlayacaktır. SUb olduğunda; önce solar sonra şebeke daha sonra da batarya çıkışa güç verecektir. Bu parametre Sbu ayarlanırsa önce güneş panellerinden sonra bataryadan çıkışı besler. Bu kaynaklar yeterli gelmezse ve batarya kesme voltajına düşerse, şebeke varsa sistemi şebekeden besler, şebeke yoksa invertör çıkışı keser.
İnvertör 02 parametresi maksimum şarj akımını ifade eder. Bu değerin bağlanan bataryaya göre ayarlanması gerekir. Yanlış akımla şarj olan batarya kapasite kaybına uğrayabilir. Jel aküler için kaç AH ise bu parametreyi ona göre ayarlamak gerekir. Örneğin 100AH akülerle tek dizi sistem için 20A ayarlanması gerekir. Bu parametre 150AH aynı durumdaki aküler için 30A, 200AH için 40A ayarlanması gerekir.
İnvertörün 05 parametresi akü tipini belirler. Burada AGn; Jel ve kuru aküyü, FLd; sulu aküyü, USE: Kullanıcı tanımlı akü tipini belirler. USE moduna alındığında 26.(Bulk şarj voltajı), 27.(Float şarj voltajı) ve 29.(Kesme voltajı) parametreler ayarlanabilir. Haberleşme protokolü içeren lityum batarya bağlı ise bataryanın protokolüne göre LiB, LIL, LIC veya LiP seçimi yapılmalıdır.
İnvertörde 09 parametresi çıkış frekansını ayarlamak için kullanılır. Bu parametreden 50Hz veya 60Hz olarak ayarlanabilir.
İnvertörde 10 parametresi çıkış voltajını ayarlamak için kullanılır. Bu parametreden 220V,230V veya 240V olarak ayarlanabilir. Varsayılan voltaj değeri 230V’dur.
İnvertör 11 parametresi maksimum şebeke şarj akımını ifade eder. Şebekeden bataryaları şarj edebileceği maksimum akımı bu parametreden ayarlayabiliriz. 02 parametresi bu parametreden düşük ise 02 maksimum şarj akımı parametresine göre invertör sınırlama yapar.
İnvertör 12 parametresi şebekenin devreye gireceği voltaj ayarını gösterir. 01 parametresi SBU ayarlandığında güneşten ve bataryadan enerji yetmediği durumda invertör şebekeden destek alır. Batarya voltajı 12 parametresindeki voltaja düştüğünde şebeke devreye girer.
İnvertörde 13 parametresi şebekenin devreden çıkacağı voltaj değerini ifade eder. 01 parametresi SBU ayarlandığında batarya 12 parametresine gelip bataryadan çıkış kesilir. Batarya 13 parametresine geldiğinde bataryadan tekrar çıkış vermeye başlar.
Bu parametre şarj kaynağını ve önceliğini belirler. Bu parametre OSO olduğunda invertör sadece güneşten gelen enerjiyle bataryayı şarj eder. SnU olduğunda bataryayı hem güneş hem şebeke şarj eder. CSO olduğunda güneş öncelikli olarak bataryayı şarj eder, güneşten enerji yeterli gelmezse şebekeden şarj edecektir.
İnvertörde 18 parametresi alarm sesini kontrol eder. Parametre bOF ise tüm alarmlar kapalı konumda kalır. bON olduğunda alarmlar açık durumdadır. Herhangi bir arıza durumunda müşterinin en kısa zamanda haberdar olması için bu parametre açık olmalıdır.
İnvertörde 20 parametresi ekran arka ışığını ayarlar. Parametre LON olduğunda ışık yanar. LOF olduğunda bu ışık yanmaz.
Öncelikli enerji kaynağı kesintiye uğradığında veya devreye girdiğinde uyarı alarmını bu parametreden ayarlayabilirsiniz. Bu parametre AON olduğunda alarm açık konumda, AOF olduğunda alarm kapalı konumdadır
Bataryadan beslenirken aşırı yüklenme durumunda cihazın bypass a geçmesini bu parametreden ayarlayabilirsiniz. Parametre bYd olduğunda şebeke bypass a geçme modu aktifleştirilebilir. Şebeke bypass’ı kapatmak için bYE olarak ayarlanması gerekir.
İnvertörde 26,27 ve 29 parametreleri batarya voltaj parametreleridir. Bunları ayarlamak için 05 parametresi USE moduna alınır. Başka modda iken bu parametreler ayarlanamaz. 26 parametresi bulk(yığın) şarj olarak yüksek voltajla bataryanın şarj olacağı voltaj değerini ifade eder. Bataryanızı yanlış voltajla şarj etmemek adına batarya üreticinizden bu değerleri isteyebilirsiniz. Bulk şarj voltajı her zaman float şarj voltajından yüksek olur. İnvertör 26 parametresindeki voltaj seviyesine kadar bataryayı yüksek akımla şarj eder.
İnvertörde 27 parametre float(yüzdürme) şarj voltajını ifade eder. Bu değer bataryanız belli seviyede şarj olduktan sonra bataryanızı yavaş olarak şarj eder ve depolanan enerjiyi sabit tutar.
İnvertörde 29 parametresi kesme voltajını ifade eder. Batarya bu voltaja geldiğinde invertör bataryadan çıkışı beslemeyi keser. Bu değeri lityum akü kullanıyorsanız iç BMS kesme voltajından yüksek tutmanız gerekir. Yoksa bu değeri ulaşmadan batarya iç BMS enerji çıkışını keser.
Bazı invertörlerde çift çıkış özelliği bulunur. Bu parametre çift çıkış (second output) özelliğini aktif eder. İkincil çıkış invertör gücünün 1/3’ü kadar çıkış verir. Çift çıkış özelliği şu şekilde çalışır: ana çıkışa (main out) fazla güç çeken yükleri bağlanıp ikincil çıkışa(second out) her zaman çalışması istenen zaruri yükler bağlanır. Batarya 42. Parametredeki voltaja düştüğünde invertör ana çıkışı kesip sadece ikinci çıkıştan enerji vermeye devam edecektir. Akü kesme voltajına kadar ikincil çıkışı beslemeye devam eder. Batarya voltajı 52V seviyesine geldiğinde ana çıkıştan da beslemeye başlar.
Bu parametre çift çıkış özelliği açılmış invertörde. İnvertörün bataryadan beslediği ana çıkıştaki(main out) ve ikinci çıkıştaki (second out) yüklerden ana çıkışı kesip, sadece ikinci çıkışı besleyeceği voltaj seviyesini ayarlar.